Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irodalom

999624046b.jpgAz IDŐJÁRÁS címü képeskönyv egyfelől a különleges légköri eseményeket és természeti jelenségeket - például a hurrikánt és a tornádót, a jégtakarót és a jégsivatagot -, másfelől környezetünk hétköznapi jelenségeit, a felhőket, az esők fajtáit vagy a napsütést mutatja be. A harmatcseppekben tükröződő világtól a pólusok felett ragyogó sarki fényig bolygónk éghajlati és időjárási viszonyainak leglátványosabb jelenségeit ábrázolják az angliai Science Photo Library különleges képei, amelyekhez a szerző részletes magyarázatokat fűz.

 

 

180939.jpg

A klímakutatás enciklopédiája átfogó útmutatást nyújt az időjárás legkülönbözőbb jelenségeinek megértéséhez. Magyarázatot ad az időjárási tényezők működésére, bemutatja a napi időjárást befolyásoló hatásokat, és megvizsgálja a hurrikánoktól és a tornádóktól kezdve, az áradásokon és a tüzeken át a szárazságig a szélsőséges időjárási jelenségek egész sorát. Felfedi az éghajlatnak a növényekre, állatokra és emberekre gyakorolt hatásait, valamint beszámol az időjárási klímaváltozásokkal, a globális felmelegedéssel és az ózonlyuk kialakulásával kapcsolatos legfrissebb tudományos kutatások eredményeiről.

 

 

bk043889nagy.jpg

Megérkezett Magyarországra ez a régen várt "útikönyv", amely az olvasót elvezeti a meteorológia birodalmába. Minden, amit bolygónk klímájáról, éghajlatának kialakulásáról, változásáról és legfőbb jellemzőiről tudni kell. Mennyire megbízhatóak az előrejelzések? Hogyan nevezik a fölöttünk futó felhőket? Valóban fokozatos felmelegedés vár Földünkre? Hogyan keletkezik a szivárvány, miért süt télen kevesebbet a Nap? Ezernyi izgalmas kérdés és válasz, amelyet ebben a nagyszerű könyvben megtalál. Térképek, rajzok, grafikák, táblázatok, valamint több mint 500 színes fotó segíti Önt abban, hogy minél jobban megértse a szeszélyes időjárást.

 

 

  

0008605_1.jpg

A „Vissy Károly meteorológiai iskolája” a Glia Kft. és az Országos Meteorológiai Szolgálat közös ismeretterjesztõ kiadványa. Azok számára készült, akik szeretnének közelebbrõl megismerkedni az idõjárást alakító légköri folyamatokkal, összefüggésekkel. Szeretnék tudni, hogyan alakulnak ki a felhõk, miért esnek belõle néhanapján ökölnyi nagyságú jégdarabok, miért szitál az esõ, és miért kíséri mindezt olykor dörgés és villámlás?!

Az érdeklõdõk a multimédiás CD segítségével tizenegy fejezeten keresztül kalandozhatnak a meteorológia különbözõ területein. Barangolásukat a tudomány világában kislexikon, látványos animációk, mûhold- és radarképek, ábrák, grafikonok, érdekes felvételek és filmek segítik. A vállalkozó kedvûek a fejezetek végén kérdéssorok kitöltésével gyõzõdhetnek meg az elsajátított tudásról.

A Magyarország éghajlati atlasza, amely a csomag része, lehetõvé teszi, hogy maguk a felhasználók kíséreljék megítélni, miben és mennyit változott hazánk éghajlata az elmúlt harminc év alatt. Az információs csomag korhatár nélkül ajánlott mindenkinek, aki érdeklõdik a meteorológia iránt.

 

191995.jpgEz a könyv a Naprendszer extrém jelenségeivel ismertet meg bennünket. A rekordok mellett érdekes képet kaphatunk a Napról, a bolygókról, a holdakról, a kisbolygókról, az üstökösökről és a meteoritokról. A könyv azok számára készült, akiket érdekel a csillagászat, de értékes segítséget nyújt az általános és középiskolás oktatásnál is. A színes fényképeken és rajzokon a világegyetem számtalan jelenségét láthatjuk. Megtalálható a csillagászat történetének részletes összefoglalása, és nem hiányzik a könnyebb böngészést elősegítő szójegyzék sem.

 

 

 

bk021090nagy.jpg  

Ez a könyv a Naprendszeren túli világegyetem extrém jelenségeit mutatja be. A rekordokról szóló információk mellett érdekes képet kaphatunk az átlagos csillagokról, a fehér törpékről, a változócsillagokról, a szupernóvákról, a neutróncsillag, a fekete lyukakról, az exobolygókról, a kettőscsillagokról, a csillagcsoportosulásokról, a galaxisokról, a csillagközi anyagról, a planetáris ködökről, a kvazárokról, a galaxisok csoportjairól és a metagalaxisokról. A könyv azok számára készült, akiket érdekel a csillagászat, de értékes segítséget nyújt az általános, valamint a középiskolai oktatáshoz is. Az egyedülálló fényképeken és rajzokon a világegyetem számtalan jelensége megtalálható. Részletes szójegyzék teszi könnyebbé az eges címszavak kikeresését.

 

tkk_csillagaszat.jpg

Ez a színes képekkel és rajzokkal illusztrált kézikönyv a csillagos égbolttal és az űr felfedezésével ismerteti meg az olvasót. A könyv a Tudományos Kiskönyvtár sorozat része, mely a természet különleges világát és az univerzum legtávolabbi titkait tárja fel - mindenki számára érthetően.