Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagászat

bolygok.jpg  Az állandóan táguló világegyetem felfoghatatlanul hatalmas, végtelen tér. A Nap csak egyike a Tejutat alkotó több milliárd csillagnak, a Tejútrendszer pedig csupán egy a világegyetemet felépítő több milliárd galaxis közül. De a csilagok és a galaxisok is csak részei az egésznek: rajtuk kívül a világegyetemhez tartoznak a légiesen könnyűnek tűnő ködök, ahol a csillagok születnek, a fekete lyukak, amelyek elnyelik a fényt, sőt az egzotikus, láthatatlan részecskék is.

 

 

 

                                                         

 

 

Weboldalak, melyek csillagászattal, csillagászati hírekkel, valamint ismeretekkel szolgálnak:

 

sunset_header.jpg    Magyar Csillagászati Egyesület

 

fejleckep.jpg    Hírek.Csillagászat

 

     Űrvilág.hu

 

header_main.gif    Csillagászat.hu

 

 

 
 
Hírek.Csillagászat.hu
 
 
Click for Jósvafő, Magyarország Forecast

 

A Nemzetközi Űrállomás (angolul: International Space Station, rövidítve: ISS) egy űrállomás alacsony Föld körüli pályán. Az egyik legdrágább és legnagyobb űreszköz az űrkutatás történelmében.  A programban 16 ország vesz részt: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kanada és Brazília és az ESA 11 tagállama. Brazília és Olaszország aNASA-val kötött külön szerződéssel is részt vesz.

Az űrállomás körülbelül 360 km magasságban, alacsony Föld körüli pályán kering. A légköri fékezőhatás és a pályamódosítások miatt a pályamagasság néhány kilométert változhat. Az űrállomás átlagosan 100 métert veszít naponta pályamagasságából. A Földet 92 percenként kerüli meg. (forrás: Wikipédia)

A két alsó képen az ISS jelenlegi helyzetét lehet megtekinteni:

 

           Real-time position Space Station                 SPACE.Cweb.NL /-^-\ Ruimtevaart en Technologie